در این مقاله سعی داریم به شرایط مهاجرت به کشور اسلواکی بئردازیم.
موقعیت جغرافیایی اسلواکی
اسلواکی در اروپای مرکزی واقع شده و از شمال با لهستان، ازقسمت غرب با کشورهای چک و اتریش، از جنوب با کشور مجارستان و از شرق با اوکراین هم مرز است. پایتخت این کشور براتیسلاوا است. زبان این کشوراساواکی ، اسلواک است و حدود ۵ میلیون نفر جمعیت دارد.
الحاق جمهوری اسلواکی (SR) به اتحادیه اروپا (اتحادیه اروپا) و منطقه شینگن باعث ایجاد تغییرات چشمگیری در این کشور شد. از سال ۲۰۰۴، مهاجرت غیرقانونی و پناهندگی در این کشور کاهش یافته و مهاجرت قانونی بیش از چهار برابر افزایش یافت. اگرچه افزایش جمعیت خارجی در اسلواکی در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸ افزایش یافت به طوری که این کشور به عنوان دومین کشور در بین کشورهای اتحادیه اروپا از لحاظ افزیش جمعیت قرار گرفت، اما قانون درستی برای مهاجران این کشور وضع نشد. امروزه اتباع بیگانه خدود ۲.2 درصد از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. تعداد اتباع در این کشور به کندی و در عین حال به طور مداوم در حال افزایش است؛ در سال ۲۰۱۸، حدود ۱۶۹ هزار نفر اتباع بیشتر از سال گذشته به اسلواکی مهاجرت کردند، که به معنی افزایش ۱۶ درصدی است.
علاوه بر مهاجرت بر اساس دلایل اجتماعی، مانند اتحاد مجدد خانواده یا ازدواج با یک شهروند اسلواکی، مهمترین مؤلفه مهاجرت قانونی به اسلواکی در حال حاضر مهاجرت برای کار، اهداف تجاری و تحصیل است.
اقامت موقت در اسلواکی
اقامت موقت از یک کشور ثالث در مدت زمان مشخص شده توسط ادارهی پلیس مشخص شود، اقامت، خروج و ورود مجدد به خاک جمهوری اسلواکی را انجام دهد. اقامت موقت محدود به یک هدف واحد خواهد بود. اگر یک تبعه کشور ثالث بخواهد فعالیتهای دیگری غیر از فعالیتهایی که برای آنها اقامت موقت به اعطا شده است، انجام دهد؛ باید درخواست جدیدی را برای اعطای اقامت موقت ارائه دهد، مگر اینکه در این مورد مقرر شده باشد.
اقامت موقت را میتوان توسط ادارهی پلیس به اتباع كشور ثالث به منظور زیر اعطا كرد:
اقامت از طریق تجارت
اقامت از طریق اشتغال
دریافت ویزای تحصیلی
اقامت ز طریق فعالیتهای خاص
اقامت از طریق تحقیق و توسعه
ویزای پیوستن به اعضای خانواده
انجام تعهدات خدماتی توسط واحدهای مدنی نیروهای مسلح
کسی که دارای اقامت دائم در کشور دیگر حوزهی شینگن است
اقامت از طریق تولد در اسلوونی
دارندگان کارت آبی اتحادیه اروپا
اقامت از طریق ازدواج در اسلوونی
اقامت موقت کاری را در اصطلاح کارت آبی اقامت نیزمیکویند. اقامت بر اساس کارت آبی اروپا حداکثر ۵ ساله است که بعد از ۵ سال میتوان آن را تمدید کرد. در این رابطه کارفرما باید از نوع کار کرد کارمند خود راضی باشد تا شخص بتواند دوباره اقامت خود را تمدید نماید.
اقامت دائمی
اقامت دائم یک شهروند کشور ثالث را قادر میسازد در مدت زمانی که توسط سفارت مشخص میشود، در خاک جمهوری اسلواکی بماند، خارج شود و دوباره وارد کشور اسلواکی شود. اقامت دائم یک کشور ثالث کشور را قادر میسازد در مدت زمانی که مطابق توسط یک اداره پلیس مشخص شده است، در خارج از کشور جمهوری اسلواکی بماند، خارج شوید و مجدداً وارد کشور شوید.
دو نوع اقامت دائم وجود دارد:
الف) اقامت دائم به مدت پنج سال
ب) اقامت دائم با مدت نامحدود
ج) اقامت یک شهروند کشور ثالث با وضعیت تصدیق شده شخص که دارای اقامت طولانی مدت در اتحادیه اروپا است.
درخواست مجوز اقامت
تقاضای اقامت موقت در کشور کرواسی مستلزم طی قوانین مهاجرتی این کشور است، پس شخص مهاجر برای اخذ اقامت موقت باید در کشور مبدا تمامی مرال قانونی خود را طی کرده و به این کشور سفر نماید. نقض این مورد در صورتی ممکن است که شخص نتواند درخواست اقامت خود را از کشور خود ارائه دهد (به دلایل مختف نبود سفارت، شرایط بد کشور و ... ).
درخواست اعطای اقامت دائم توسط شخص تبعه کشور ثالث در خارج از کشور ثبت میشود یک تبعه کشور سوم ممکن است متقاضی اقامت دائم نیز به شخصه به اداره پلیس مراجعه کند اگر:
اقامت وی در قلمرو جمهوری اسلواکی مجاز است
شخص بر اساس اقامت تحمل اعطا شده میماند
شخص بر اساس ویزای ملی در قلمرو جمهوری اسلواکی اقامت میکند
شخص بر اساس ویزای شینگن که توسط یک کشور عضو دیگر براساس توافقنامه نمایندگی اقامت دارد، در قلمرو جمهوری اسلواکی مقیم است.
شخص یک شهروند کشور ثالث است که نیازی به ویزا ندارد،
شخص دارای گواهینامه اسلواکی است که در خارج از کشور زندگی میکند
متقاضی ویزای ملی (طبق مادهی ۱۵؛ در رابطه با ارسال درخواست اجازه اقامت در ادارهی پلیس بیگانه در جمهوری اسلواکی)، بر اساس هدف شخصی اقامت، مستندات کامل ارائه میکند. لیست اسناد در زیر آمده است
درخواست اعطای اقامت موقت توسط یک کشور ثالث به صورت رسمی ارائه میشود. هنگام ثبت درخواست برای اعطای اقامت موقت، تبعهی کشور سوم مکلف است یک سند مسافرتی معتبر و کلیه ملزومات مربوط به درخواست اعطای اقامت موقت را که در سایت سفارت تعریف شده است، ارائه کند. درغیر این صورت، نماینده یا ادارهی پلیس درخواست صدور اقامت موقت را نمی پذیرند. مرجع نماینده ای که درخواست را دریافت کرده است، باید تاریخ دریافت آن را به متقاضی صادر کند. یک مقام نماینده که درخواست را دریافت کرده است، برای ارزیابی مقدماتی برنامه، با متقاضی برای اعطای اقامت موقت انجام میشود. مصاحبه باید به زبان دولتی یا به زبان دیگری انجام شود که برای هر دو طرف قابل درک باشد. مقام نماینده باید بیانیه خود را در مورد اعطای اقامت موقت به همراه پرونده به اداره پلیس ارسال کند.
در صورت مجاز بودن اقامت وی در قلمرو جمهوری اسلواکی، درخواست اعطای اقامت موقت نیز می تواند توسط شخص تبعه کشور ثالث به طور حضوری ارائه شود. در حالی که تشکیل پرونده باعث اقامت یک کشور ثالث در قلمرو جمهوری اسلواکی نمیشود که مجاز به فراتر از شرایط مندرج در آیین نامه ویژه باشد. درخواست اقامت تحمل در ادارهی مربوطه پلیس بیگانگان اعمال میشود.